"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" η ετυμολογία της λέξης Ελευθερία

ΕΛΕΥΘΕΣΤΕ ΡΙΟΝ


Πολλά γράφτηκαν γι αυτή, πολύ αίμα χύθηκε στο όνομα της, κι όμως αν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους τι είναι η "ελευθερία" σχεδόν κανείς δεν θα έχει μια πρόχειρη συμπιεσμένη φράση ώστε να δώσει τον απόλυτο ορισμό της. 


Μεταξύ πολλών άλλων ο Ανδρέας Παπανδρέου έγραψε 9 τόμους βιβλίων με τίτλο "Η Ελευθερία του ανθρώπου" προσπαθώντας να εξάγει ορισμό ανεπιτυχώς κατα την γνώμη μου, ο δε Mαρξισμός ακόμα συμπληρώνει το μανιφέστο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κλείσει τις "τρύπες" που προκύπτουν από αλλεπάλληλα ερωτήματα περί ατομικών αναγκών και ατομικών ελευθεριών...κλπ


Η πολυπλοκότητα όπως και ο πλατειασμός της μη στοχευμένης σκέψης μας οφείλεται στο ότι δεν κατορθώσαμε να συλλάβουμε τον ορισμό της ελευθερίας εκ πρώτης, δηλαδή η έλλειψη ιστορικών αναφορών για την γένεση της λέξης αφήνουν κενά και οι εικασίες στα λεξικά για την ετυμολογία της οργιάζουν. Ακόμη και ινδοευρωπαϊκά ρήματα έχουν ακουστεί στην ανάγκη να δοθεί μια όσο το δυνατόν προσεγγιστική και πιστική απάντηση, με επικρατέστερη αυτή της Ελληνικής εκδοχής περί Ελευθούς. 


Η ΕΛΕΥΘΩ ηταν η θεότητα και προστάτιδα του τοκετού της γένεσης του ανθρώπου και βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους σκεπτικιστές της επιστήμης των γραμμάτων, αλλά και της θρησκείας δεδομένου οτι επικράτησε και μεταλαμπαδεύτηκε το ονομά της σε "Αγιο Ελευθέριο" με την εισβολή του χριστιανισμού στον Ελλαδικό χώρο. Επισης λέμε "καλή λευτεριά" σήμερα στις εγκύους . 
Μεταξύ των άλλων βρίσκει σύμφωνο και εμένα εν μέρη...διότι είναι ξεκάθαρο πως σχετίζετε με την "έλευση του εμβρύου" απο το υγρό στοιχείο του πλακούντα στη στερεά επιφάνεια της γης, ΡΕΑ ή ΓΑΙΑ. "Κρατηστε εδω την Ελευθώ και την Ρέα" διότι επάνω τους θα στηριχθεί και η ακόλουθη αναγωγή - προσέγγιση.


Σ αυτό που συμφωνούμε όλοι περί ελευθερίας είναι πως πρόκειται για σύνθετη λέξη που φέρεται να περιφρουρεί κάποια δικαιώματα μας. Στον συλλογισμό μας λειτουργεί σχεδόν αυτόματα υποσυνείδητα και αυτεπάγγελτα συνυφασμένη με άλλες έννοιες, την λύτρωση την ανεξαρτησία και περισσότερο μάλλον με την Αποδέσμευση ...Αποδέσμευση όμως, από τι ;

Αν δεχθούμε ότι ο όρος Ελευθερία μας βολεύει για κάθε είδους αποδέσμευση, τότε από μόνη της δεν μπορεί να σταθεί, - κάθε φορά που την χρειαζόμαστε θα πρέπει να την προσδιορίζουμε , δηλαδή άλλο θα είναι η ελευθερία της σκέψης, άλλο η ελευθερία του τύπου του λόγου κλπ...
Εδώ είναι που προκύπτει το ερώτημα:
Πως γεννήθηκε η Ελευθερία, και γιατί είναι πανάκεια σε κάθε είδους αποδέσμευση ;"

Να μια άλλη εκδοχή για την λύση του μυστηρίου...


Αν χωρίσουμε την λέξη σε ( ΕΛΕΥΘΕ ) και ( ΡΙΟ ) απόλυτα αρχαία ελληνική ρίζα και των δυο συνθετικών, το "Ελευθε" από το έλευσις - ελευθώ - ελευθήσσομαι - ήλθον - περνώ εισέρχομαι κ.λ.π ενώ το "Ρίον - Τήριον " ειναι ο χέρσος χώρος η Χερσόνησος - το Χερσαίο στέρεο έδαφος - η Στεριά ( σήμερα λέμε ακρωτήριο - το άκρο του ρίου ) βλέπε Ομηρική φράση .

Η φράση λοιπόν θα πρέπει να ήταν:
"ΕΛΕΥΘΕΣΤΕ ΡΙΟΝ ή ΕΛΕΥΘΗΣΑΤΕ ΡΙΟΝ" εδώ χρειάζεται η βοήθεια των Ιστορικών, αρχαιολόγων, φιλολόγων, ερευνητών για να μας δώσουν μία ακριβέστερη κι εμπεριστατωμένη τοποθέτηση .

Τώρα ποιος θα μπορούσε να εκφωνεί αυτή την φράση, οπού στο πέρασμα των αιώνων να καταλήξει υψίστη έννοια για τους απανταχού καταπιεσμένους ανά τον κόσμο;
Την φράση αυτή θα πρέπει να την εκφωνούσε κάποιος αρχηγός, κάποιος ηγέτης ομάδας που εισέρχονταν από την θάλασσα στην στερεά στεργιά στο λιμένα στο ΡΙΟΝ !

Είναι όμως δυνατόν ένας και μόνο άνθρωπος να εκφώνησε αυτή την φράση, να γεννήθηκε η λέξη Ελευθερία, και να παραμένει άγνωστο το όνομά του ; Το ποιο πιθανό είναι να πρόκειται για σταθερή φράση που έπαιζε σπουδαίο ρόλο σε κύριο τομέα της αρχαίας ελληνικής ζωής!
Γνωρίζουμε ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες ήταν απόλυτα συνυφασμένοι με την ναυτική ζωή, οι ναυτικοί ήταν επιλεγμένοι ικανοί άνθρωποι εκ των πραγμάτων, δεδομένου οτι ακόμα και το κοντινότερο ταξίδι εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους Η συνύπαρξη κατά την διάρκεια του ταξιδιού απαιτούσε απόλυτη πειθαρχία λιτότητα και περιορισμούς στο έπακρον ακόμη και στο νερό αφού είναι ευνόητο ότι ένα πλοίο δεν είχε την ικανότητα να μεταφέρει πλεονάσματα εφοδίων διότι θα τα αφαιρούσε από το ωφέλιμο εμπορικό του φορτίο.
Κατά συνέπεια είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κατά την αναχώρηση και ιδιαίτερα κατά την προσέλευση των πλοίων στον λυμένα - ριο οι γιορτές και οι τελετές ήταν μεγάλες . Οι ναυτικοί και οι οικογένειές τους επίσης έχαιραν μεγάλης εκτίμησης είτε αξιωματούχοι είτε σκλάβοι.
Σημειώστε εδώ ότι οι ναυτική εβδομάδα που ακόμα γιορτάζουμε στην Ελλάδα, είναι απόρροια του παρελθόντος βλέπε ( Κυβερνήσεια - Δελφίνια - Πλοιοθέσια κλπ )

Δεδομένου ότι ένα πλοίο είτε πολεμικό είτε εμπορικό δεν ήταν ποτέ βέβαιο ότι θα επιστρέψει στο λιμάνι η έκφανση των εκδηλώσεων κατά την προσέλευση ήταν πομπώδεις και σε κλήμα μεγάλης συγκίνησης.
Σκεφθείτε γυναικόπαιδα και γέροντες γονείς να συρρέουν στην προκυμαία εν αναμονή ενίοτε και ετών, για να ξαναδούν ζωντανό τον πάτερα τον γιο, τον σύζυγο, που αν μη τι άλλο, επέστρεφε από τον μακρινό ορίζοντα, φέρνοντας μαζί του τον πολυπόθητο πλούτο, με την ελπίδα να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη δυνατότητα ώστε να μην ξαναβρεθεί δέσμιος του δυσβάστακτου αυτού έργου και καθήκοντος, της ναυτικής ζωής.

***Το πλοίο φάνηκε ζυγώνει, η συγκίνηση μεγαλώνει... τώρα διακρίνονται πρόσωπα...οι ευχές πιάσανε τόπο ...νατος νατος ο μπαμπάς στριγκλίζουν τα πουλάκια στο λιμάνι...
οι ερέτες (κωπηλάτες) προσπαθούν να κρατήσουν το ρυθμό τους μα δεν αντέχουν γιατί άρχισαν να ακούνε απο γνώριμες φωνές τα ονόματα τους ξεκάθαρα πια...τα παιδιά μου φωνάζει ο ένας, η γυναίκα μου λέει ο άλλος...ενώ ο Κυβερνήτης αγωνίζεται να κρατηθεί ψύχραιμος, φωνάζει με όση δυναμη του απέμεινε ...'Ανδρες κωπηλάτες, σια μάινα ωθήσατε τους κάβους στο μόλο...
Το πλοίο πλευρίζει και πριν καλά καλά αγγίξει τις ξύλινες προστατευτικές δοκούς όλα τα βλέμματα γεμάτα αγωνία στρέφουν πισω και ψιλά στην γέφυρα του πλοίου, ο Τριηραυλίτης παιανίζει την λήξη της αποστολής, όλοι κρατούν τις ανάσες τους και ο γενειοφόρος 'Αρχοντας Καπετάνιος του πλοίου εκφωνεί το πολυπόθητο " ΕΛΕΥΘΗΣΑΤΕ ΡΙΟΝ " δηλαδή περάστε στην στεριά, που είναι ισοδύναμο του ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΣΤΕ ...τότε το πλήρωμα εγκαταλείπει άτακτα το πλοίο πέφτοντας στις αγκαλιές των οικείων του με μια πρόσκαιρη πάνα υπόσχεση..."Δεν θα ξαναφύγω ποτέ μακριά σας"...

Όσο και αν έψαξα δεν θα βρήκα άλλη εκδοχή που να μπορεί να συνδέσει την υψίστη αυτή έννοια της Ελευθερίας με την Ανάγκη την Υποταγή τον Πλούτο την Δόξα και την Αποδέσμευση, στο έπακρον και δίχως να αλλοιώνεται η λέξη και την έννοια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

--------------------

Αναγωγή και σύνδεση στης Ελευθερίας με την οικονομία.


Θα μου επιτρέψετε τώρα να εμμένω στην θέση ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν επιδέχεται πληθυντικό και ισούται με την οικονομική και πνευματική δύναμη του ατόμου έστω και έμμεσα δηλαδή:
"είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο κρατά η τσέπη μας, και όσο η πνευματική μας ικανότητα είναι εμπορεύσιμη"

Η πρόταση πως η πνευματική ελευθερία δεν συνυπόσχεται πλούτο δεν με βρίσκει σύμφωνο διότι:
κανείς εκ των φιλοσόφων που μπόρεσαν να γνωστοποιήσουν τις σκέψεις τους δεν υπήρξε φτωχός ακόμα και ο Σωκράτης και ο Ιησούς  διότι οι μαθητές και ακόλουθοι τους, αποτελούσαν τον πλούτο τους.
Όσο και αν στοχάζεται κανείς, αν δεν βρει την ευκαιρία να δημοσιεύσει τον στοχασμό του επαρκώς απλά θα υπάρχει πάντοτε πίσω από κάποιον άλλο που φωνάζει περισσότερο.
Δημοσιεύω σημαίνει χρόνος - χρήμα - δυνατότητα - αντοχή κλπ
Κάθε φορά που ένας στοχασμός δημοσιοποιείται το κόστος που επισύρει είναι διπλό, διότι κάποιος πρέπει να διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο για ανάγνωση και κατανόηση του στοχασμού.
Όλες τούτες οι φλυαρίες μου, για να έρθουν σε εσάς χρειάζονται τα στοιχειώδη. Ένα υπολογιστή μια σύνδεση με συνδρομή αρκετό κλεμμένο χρόνο από την άμεση παραγωγή, και τα αντίστοιχα από εσάς...
Κατά κοινή αποδοχή ( η ελευθεριά μου σταματά εκεί που αρχίζει η δική σου ) - έτσι αόριστα όμως ;
Οι Καπιτα-ΛΗΣΤΕΣ  φιλΕλευθεροι θεωρούν οτι η περιουσία τους μπορεί να εκτείνεται στο άπειρο...δηλαδή οτι μπορούν τα πλουτίζουν ασύστολα αρκεί να τους καλύπτει ο νόμος...
Οι ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ακόμα συμπληρώνουν το μανιφέστο προσπαθώντας να κλείσουν την τρύπα του  ποιος θα υποδεικνύει τις ανάγκες του άλλου, και ποια θα είναι η αντίστοιχη αμοιβή ...
Μερικοί άλλοι προσπαθούμε με πενιχρά μέσα να πείσουμε πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την Σεισάχθεια του Σόλωνα την διορθωμένη Ισοπολιτεία και την Άμεση Δημοκρατία των Αθηνών που διδάξαμε ως Ελληνες και μετά ξεχάσαμε πως λειτουργεί.


"οριοθέτηση του πλούτου"
ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Δηλαδή να έχεις το δικαίωμα να αποκτήσεις τόσο πλούτο ,όσο το πηλίκο που προκύπτει από την διαίρεση του εκάστοτε πληθυσμού δια του απορρέοντα τοπικού πλουτου κατά προσέγγιση με δημοψήφισμα και κατά κοινή αποδοχή και πλειοψηφία.
"Πλούτος δια του Πληθυσμού - ποσό απαραβίαστο, Τόση και μόνον τόση η ελευθερία του ανθρώπου"

Και εντέλει το πρόβλημα δεν είναι πως θα κουμαντάρεις τους κροίσους, αλλά τους αυλοκόλακες και τους κουτούς που θα αντιδράσουν αν τους πεις ότι η ατομική περιουσία τους δεν μπορεί να ξεπερνά για παράδειγμα τις 500χιλ ευρώ, διότι ο φτωχός ζει με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να γίνει μια μέρα, κροίσος με νησί, και του κόβεις τα φτερά βρε αδερφέ..:)

Πάρης Μάνιας  
3/2010